Kindertoeslagaffaire

interview, recruitment, job-1714370.jpg

Verhalen van toeslagouders

Inmiddels zijn ruim 50.000 ouders getroffen door de kindertoeslagaffaire. Kinderen zijn ook slachtoffer. Opgegroeid in armoede, met veel stress, onafgemaakte opleidingen en soms ook uithuisgeplaatst. Ouders die zelfmoord hebben gepleegd. Of naar het buitenland zijn gevlucht, of erger nog, ons land uit verwijderd zijn.

Deze site heb ik gemaakt omdat ik zelf inmiddels al meer dan 15 jaar op een onwaarschijnlijke manier door de overheid geraakt ben. Tot begin dit jaar dacht ik dat ik de enige was, die zoveel problemen met de plaatselijke overheid en de landelijke overheid had. Inmiddels weet ik dat ik zelfs een documentaire wil maken om zo het complete verhaal te vertellen.

Inmiddels ben ik officieel erkend als gedupeerde en heb ik ook van premier Mark Rutte en Alexandra van Huffelen een excuusbrief ontvangen. Ook sta ik op zwarte lijsten (en ik vermoed mijn kinderen ook). Hier ben ik nog mee bezig om erachter te komen wie mij op deze lijsten heeft gezet. Ik heb het vermoeden dat het een wraakactie is van Gemeente Amersfoort, omdat ik ook een email heb gevonden gericht aan 9 afdelingshoofden om mijn leven zuur te maken.

Maar wat betekent het werkelijk om toeslagouder te zijn? In het afgelopen jaar heb ik heel veel verhalen gehoord in Facebook groepen, en heb ik samen met 151 andere ouders aangifte gedaan tegen de Belastingdienst. Ik ben niet uniek, maar wel heeft elk verhaal de ruimte nodig om verteld te kunnen worden.

We starten binnenkort met interviews met toeslagouders die bijvoorbeeld uit Nederland gezet zijn, met uit huis geplaatste kinderen, met ouders die hun kinderen helemaal niet meer weten te vinden, met ondernemers (zoals ik), mensen met ervaring met de zwarte lijsten. Wat is nou echt wat er gebeurt als je gedupeerde bent geworden? Het is veel meer omvattend dan dat je toeslagen terugbetaald moeten worden binnen 14 dagen. Het is een complete hetze tegen je en tegen je hele gezin. Met enorme gevolgen. Trauma’s, en wat zijn dat dan voor trauma’s. Denk aan een moeder die hoogzwanger was, haar huis kwijt raakte en haar baby, plus 4 andere kinderen moest afstaan twee weken na de geboorte.