Kindertoeslagaffaire

ToeslagenAffaire – Pierre Niessen

Klokkenluider toeslagenaffaire: ‘Na 9 jaar strijd, is het nu tijd voor gerechtigheid’
21 januari 2020 16:15Aangepast 21 januari 2020 16:15
  •  
  •  
  •  
  •  

Klokkenluider Pierre Niessen (68) wil dat zijn meldingen over de misstanden bij de Belastingdienst alsnog worden behandeld. Hij kaartte de misstanden negen jaar geleden intern al aan bij zijn leidinggevenden bij de Belastingdienst, maar daar werd nooit iets mee gedaan. Nu wil hij dat minister Hoekstra er alsnog voor zorgt dat zijn klachten beantwoord gaan worden.

Pierre Niessen (68) werkte jarenlang bij de Belastingdienst. Hij handelde in 2014 tot en met 2016 bezwaren af bij de afdeling Invordering van Belastingdienst/Toeslagen. De jaren daarvoor alarmeerde hij leidinggevenden al meermalen dat bij de afhandeling van toeslagen of schulden ouders vaak onterecht hard werden aangepakt en dat de rechtsbescherming niet op orde was.

Het halen van ’targets’ was belangrijker dan een eerlijke behandeling van burgers. De oud-medewerker is nu gepensioneerd en schreef afgelopen december een brandbrief over de misstanden van de Belastingdienst.

“Ik kon niet langer zwijgen na de schokkende berichten van RTL Nieuws en Trouw over de toeslagenaffaire”, zegt hij daarover. Duizenden ouders werden zonder bewijs aangemerkt als fraudeur en moesten tienduizenden euro’s terugbetalen.

Stelselmatig genegeerd

Volgens de klokkenluider werden misstanden bij de Belastingdienst stelselmatig genegeerd, tot op het hoogste ambtelijk niveau. “Ik deed mijn beklag, maar werd 9 jaar lang doodgezwegen.”

Niessen vindt een strafrechtelijk onderzoek na 9 jaar alsnog op zijn plaats. Hij doet die dringende oproep aan verantwoordelijk minister Wopke Hoekstra.

Niessen: “Als je een cultuuromslag wilt bij de Belastingdienst, zul je eerst een onderzoek moeten instellen hoe de toeslagenaffaire kon gebeuren en dien je de rotte appels uit de schaal te verwijderen.”

 Lees ook:

Misstanden bij Belastingdienst tot aan hoogste ambtelijke top genegeerd

Rotte appels verwijderen

Die rotte appels zijn volgens de klokkenluider zijn toenmalige leidinggevende, de toenmalige directeur en een paar andere managers. “Dit dagelijks bestuur maakt nog steeds de dienst uit. Daardoor is er in al die jaren nog altijd niets veranderd. Zonder het verwijderen van de rotte appels, heeft een cultuuromslag ook geen zin”, benadrukt Niessen.

Hij vindt dat deze mensen in principe ontslagen moeten worden of dat er andere disciplinaire maatregelen worden genomen. “Anders doe je afbreuk aan onze rechtsstaat”, zegt hij. 

Onbehoorlijk bestuur

Dat er al die jaren niets met de meldingen werd gedaan, getuigt volgens Niessen van ‘onbehoorlijk bestuur’. “Ik heb mede daardoor twee jaar een burn-out gehad.”

Hij hoopt, na al die jaren strijd, eindelijk op gerechtigheid. “Voor mezelf, maar ook voor alle gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire.”

Verder wil de klokkenluider dat minister Hoekstra met alle managers binnen de Belastingdienst gaat praten. “En dat de werknemer betrokken wordt bij het nieuwe beleid dat wordt ingevoerd. Hiermee wordt voorkomen dat werknemers geconfronteerd gaan worden met beleid dat indruist tegen de regels in.”

‘In gesprek’

Minister Hoekstra gaat vanmiddag met de klokkenluider in gesprek. “Ik wil van hem leren. En van hem weten welke specifieke dingen hij heeft waar wij wat mee moeten”, zei de minister voorafgaand aan dit gesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *