
Stijn Bouma
Tijdens zijn opleiding werkte hij op veel verschillende sets van zijn medestudenten, waarmee hij ook ervaring heeft opgedaan als camera-assistent (en DoP) en als opnameleider.
Tweedejaars film LEJLA (22 mins, 2017) werd geselecteerd voor de Cinéfondation in Cannes. Afstudeerfilm REGAINED MEMORY (55 mins, 2018) draaide als onderdeel van Future Frames op Karlovy Vary IFF. Tezamen draaiden deze films ook in het Forum van de Regisseurs, NFF en hadden NL distributie via Mokumfilm.
Kort! VISITE (12 mins, 2019) maakte hij daarna, die internationale première had in Clermont-Ferrand. ALLEEN TEGEN DE STAAT (docu, 55 mins, 2021) bracht een schokgolf teweeg en werd lovend ontvangen door zowel nationale als internationale pers.
Stijn Bouma wil documentaire over toeslagenaffaire aan alle politici laten zien
– 22 september ’21

Waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans en CDA-leider Wopke Hoekstra lieten woensdag weten de film niet gezien te hebben. SP-leider Lilian Marijnissen vroeg dit aan Hermans tijdens het debat. Het kabinet Rutte viel bijna een jaar geleden over de toeslagenaffaire. De meeste gedupeerde ouders zijn ondanks diverse beloftes nog steeds niet gecompenseerd door het demissionaire kabinet.
Film in Den Haag vertonen
“We vinden het op z’n zachtst gezegd opmerkelijk dat niet alle ministers van dit demissionaire kabinet de documentaire hebben gezien”, zegt regisseur Stijn Bouma namens de makers. “Het lijkt ons van groot belang dat alle politici in Den Haag de verhalen van deze vrouwen horen. Het maakt invoelbaar hoe groot het leed is dat deze hen, en al die andere gedupeerden, is aangedaan. Daarom staan wij vierkant achter het voorstel van de SP om de film op korte termijn in Den Haag te vertonen voor alle politici.”
Impact van de affaire
Stijn Bouma laat in Alleen tegen de staat vijf moeders aan het woord die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal. Ze doen als eerste slachtoffers uitgebreid voor de camera hun verhaal en duiden wat de impact van de affaire op hun levens was. Veel kijkers en tv-recensenten merkten op dat het goed zou zijn als alle politici de film zouden zien.
Pieter Omtzigt, een van de twee parlementariërs die de zaak in de Kamer aanhangig maakte, prees de film al eerder nadat hij hem in een voorpremière had gezien. Alleen tegen de staat is terug te kijken op NPO Start.
Door: ANP
Stijn Bouma
SPEELTIJD
’55 + nagesprek
TAAL
Nederlands
In de film Alleen tegen de Staat tekent filmmaker Stijn Bouma de getuigenissen op van vijf gedupeerde moeders in het toeslagenschandaal. Het verhaal loopt van de eerste invorderingsbrieven, en de vernederende jaren die daarop volgden, tot de langzame weg naar herstel die nu is ingeslagen.
De moeders vertellen over hun leven voor het moment dat de brieven kwamen. Toen ze nog gewone burgers waren, met een baan, een gezin en een huis. De toeslagenaffaire veranderde alles. Een van hen kreeg te maken met een uithuisplaatsing van haar kind, anderen belandden in de schulden, kregen bezoek van deurwaarders en werden gedwongen ontslagen.
In de film vertellen Janet, Nazmiye, Badriah, Derya en Naoual kwetsbaar en openhartig over wat zij de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Na de film volgt een nagesprek met gedupeerde Derya, filmmaker Stijn Bouma en klokkenluider Pierre Niessen. Hij werkte jarenlang bij de belastingdienst en kaartte de misstanden daar al vanaf 2009 aan, maar kreeg geen gehoor.
Sprekers
Stijn Bouma Documentairemaker
Derya Gedupeerde toeslagenaffaire
Stijn Bouma (1991) is filmmaker en maakte de documentaire Alleen Tegen de Staat, over de slachtoffers van het Toeslagenschandaal, die op 20 september 2021 op 2Doc bij de NPO werd uitgezonden.
Voor EW Podium, het opinieplatform van EW voor jonge schrijvers, schreef Bouma een drieluik over de lichamelijke schade van geestelijke problemen en blinde vlekken van de medische wetenschap. In deze podcast spreekt Bouma hierover met Geerten Waling, chef van EW Podium.
Lees ook het drieluik van Stijn Bouma:
Deel 1: Toeslagenschandaal toont dat ook medische wetenschap blinde vlekken heeft
Deel 2: Opgekropte emoties kunnen een rol spelen bij ernstige ziekte
Deel 3: Tijd voor een bredere kijk op genezing
Lees alle artikelen van EW Podium op https://www.ewmagazine.nl/ewpodium/