
Het ministerie van Financiën hoeft niet te voorkomen dat schuldeisers geld kunnen opeisen van ex-partners in de toeslagenaffaire. De ex-partners met schulden moeten wachten op een compensatieregeling die speciaal voor hen wordt ontworpen. Dat heeft de rechter geoordeeld in een kort geding, dat is aangespannen door Roger Derikx.
Derikx en vermoedelijk duizenden andere ex-partners moeten nog minstens tot de zomer wachten op hun compensatie. Dan pas wordt het plan voor deze regeling voorgelegd aan de Tweede Kamer.
De rechtbank oordeelt dat de kans dat Derikx in aanmerking komt voor die partnerregeling ‘reëel’ is, en dat hij daarop moet wachten. De rechter draagt de staat wel op om contact op te nemen met de schuldeiser die loonbeslag heeft gelegd op het inkomen van Derikx om na te gaan of uitstel mogelijk is.
De uitspraak roept bij Derikx gemengde gevoelens op. “Enerzijds is het een tegenvaller, anderzijds staan er wel wat punten in waar we wat mee kunnen. Zoals dat de staat toch in beweging moet komen. Het is geen oplossing voor mijn situatie op dit moment maar het zet de deur wel weer een klein beetje open voor mensen zoals mij.”
Scheiding
Het gezin van Roger Derikx kreeg vanaf 2010 te maken met invorderingen van de Belastingdienst. De spanningen en financiële problemen die daarvan het gevolg waren, leidden volgens Derikx in 2014 tot een scheiding.
De ex-vrouw van Derikx is erkend als gedupeerde, maar Derikx zelf niet. Dat komt doordat de Belastingdienst voor de compensatie alleen kijkt naar de ouder die ooit de kinderopvangtoeslag aanvroeg. Reden hiervoor is dat sommige gedupeerde gezinnen anders twee keer de 30.000 euro zouden krijgen die bestemd is voor alle gedupeerde huishoudens.
Pauzeknop voor schulden
Het gevolg is ook dat ex-partners zoals Derikx geen gebruik kunnen maken van andere regelingen. Zo worden schulden niet kwijtgescholden en loopt nu voor hen ook het zogeheten moratorium, de pauzeknop voor hun schulden, af.
Derikx heeft juist na een lange periode van financiële problemen weer een baan en een huis, maar krijgt door deze situatie nu dus weer te maken met loonbeslag en deurwaarders. Naar schatting 7000 tot 9800 andere ex-partners zullen komende maanden in dezelfde positie komen.
Roger Derikx liep in 2019 geëmotioneerd weg van de publieke tribune in de Tweede Kamer. Hij legde toen uit waarom het debat hem te veel werd:

Vader loopt weg bij debat, wordt even te veel
Staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries (VVD) is bezig met een regeling om deze groep 10.000 euro compensatie te geven, maar verwacht dit plan op zijn vroegst in de zomer aan de Tweede Kamer te kunnen voorleggen. Dit komt voor veel ex-partners dus te laat.
Maar een verlenging van het moratorium is volgens haar ook lastig, omdat daar een wetswijziging voor nodig is. Daarnaast vindt ze een langere pauze onverstandig, omdat ze verwacht dat niet alle schulden van ex-partners te wijten zijn aan de toeslagenaffaire en dus niet allemaal zullen worden kwijtgescholden.
Ze verwijst ex-partners met problematische schulden daarom door naar de gemeente. Over de zaak zegt De Vries: “We zullen ons – en hebben dat ook eerder al aangegeven – inspannen om te bemiddelen bij de schuldeisers van de betrokkene, mocht die behoefte er zijn.”
‘Jammer’
Derikx noemt het ‘vreemd’ dat de staat geen verantwoordelijkheid draagt voor het uitblijven van de ex-partnerregeling. “Dat duurt allemaal veel te lang, En het is jammer dat ook in deze uitspraak niet echt naar voren komt dat de staat verplicht wordt snel te bewegen.”
Derikx en zijn advocaat denken nog na over eventuele vervolgstappen.
Ex-partners staan in toeslagenaffaire voorlopig met lege handen
De Nederlandse Staat moet meer doen om Roger Derikx, een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire, te helpen. Dit heeft de rechter in kort geding bepaald.
Derikx heeft problematische schulden en dreigt daardoor zijn huis kwijt te raken. De schuldeiser heeft beslag laten leggen op zijn inkomen.
Bemiddelen bij gemeente
De staat moet van de rechter contact opnemen met de schuldeiser ‘om na te gaan of uitstel mogelijk is’. Als dit niet werkt, kan de staat volgens de rechter ‘desgewenst bemiddelen bij de toegang tot de schuldhulpverlening van de gemeente’.
De ex-partner van Derikx was degene die, toen de twee nog getrouwd waren, de toeslagen heeft aangevraagd. Het herstel gaat dan ook via haar. Voor ex-partners zoals Derikx, die met schulden als gevolg van de toeslagenaffaire kampen, is vorig jaar een aparte herstelregeling voorgesteld. Deze ligt echter nog ter bespreking in de Tweede Kamer. In de tussentijd blijven de schuldeisers aankloppen bij Derikx.
De advocaat van Derikx had de rechter eerder deze maand om tijdelijk uitstel van betaling van de schulden gevraagd. Dit in afwachting van de uiteindelijke regeling voor ex-partners. Dit wees de rechter vandaag af, omdat de staat ‘bij gebrek aan een wettelijke regeling’ niet kan worden verplicht om zo’n zogeheten moratorium op te leggen.
De staat zei eerder ‘begrip te hebben’ voor de situatie van Derikx, maar wees erop dat zij meer duidelijkheid wilde over de aard van de schulden van de man.
Stichting Herstel Ongekend Onrecht vraagt aandacht voor gedupeerden toeslagenaffaire
19-04-2022 17:06 | 8 maanden geleden
Dit is een origineel bericht van
Stichting Herstel Ongekend Onrecht
Den Haag – Stichting Herstel Ongekend Onrecht organiseert morgen, 20 april 2022 een kleinschalige demonstratie bij het Gerechtshof in Den Haag specifiek om aandacht te vragen voor het verwijtbaar en strafbaar handelen van de Belastingdienst en te focussen op de gevolgen hiervan voor ouders en kinderen. De stichting eist dat er een passende schadevergoeding komt en pleit dat de huidige zaken snel en empathisch afgehandeld worden.
Woensdag 20 april om 10.00 uur dient de hoger beroepszaak bij het Gerechtshof. Vijf ouders hebben al getuigd over hun ervaringen. Nog 147 ouders hebben ook aangifte gedaan. De aanwezige ouders morgen hebben ook meegedaan in de aangifte tegen de Belastingdienst. De aanklacht is een hoger beroepszaak i.v.m. knevelarij. Een ambtsmisdrijf.
Roger Derikx heeft samen met mr. dr. Vasco Groeneveld (zie kindertoeslagaffaire.nl) het idee geopperd om aangifte te doen. Kinderopvang werd rücksichtslos teruggevorderd, met daarbij ook hoge extra kosten aan boeten en incassoprocedures. Nog lang niet alle gevolgen hiervan zijn volgens Stichting Herstel Ongekend Onrecht in beeld gekomen. Ouders die zelfmoord hebben gepleegd. Veel gezondheidsproblemen.
“Inmiddels is er bekend dat er met zwarte lijsten is gewerkt. Dat er gediscrimineerd is. Dat de kinderopvangtoeslag ten onrechte terug is betaald. De huidige procedure is volgens ons te tijdrovend”, aldus Paula Bouwer, oprichter van Stichting Herstel Ongekend Onrecht. “De Commissie CWS kan de grote toeloop niet aan (behandelt slechts 12 zaken per maand). De werkwijze moet verbeteren. Ouders horen een schadevergoeding te ontvangen die getuigt van oprecht meeleven, van laten zien dat je het echt erg vindt, dat er snel oplossingen komen”
De demonstratie wordt georganiseerd door de oprichter van Stichting Herstel Ongekend Onrecht: Paula Bouwer. Zij heeft haar onderneming verkocht en wil zich inzetten om een passende en snelle oplossing voor de kindertoeslagproblemen te vinden. Paula: “Ik heb een Stichting Herstel Ongekend Onrecht opgericht, waar mensen ons kunnen steunen om deze ongekende schending van mensenrechten te stoppen. Met behulp van donaties wil ik experts kunnen inschakelen, bliksemacties kunnen organiseren.” Meer informatie over de demonstratie en haar persoonlijke verhaal is terug te vinden op: www.kindertoeslagaffaire.nl.
Slachtoffer toeslagenaffaire doet aangifte tegen Belastingdienst: ‘Mijn leven kapotgemaakt’
Roger Derikx, één van de slachtoffers van de toeslagenaffaire, heeft aangifte gedaan tegen de Belastingdienst. Dat heeft zijn advocaat Vasco Groeneveld laten weten aan De Telegraaf.
Derikx kwam recent in het nieuws toen hij tijdens het debat over de toeslagenaffaire in de Tweede Kamer op de publieke tribune uit zijn slof schoot. “Mijn leven is naar de klote”, schreeuwde hij richting staatssecretaris Menno Snel.
Derikx is één van de mensen die slachtoffer werd in de affaire. De kinderopvangtoeslag die hij en zijn vrouw ontvingen werd onterecht stopgezet. Zij hadden geen idee waarom, maar werden wel als fraudeur aangemerkt en moesten grote geldbedragen terugbetalen.
Belastingdienst in overtreding
“Zij hebben mijn leven kapotgemaakt, door nooit in gesprek te gaan”, zegt Derikx tegen de krant. In zijn geval liep het schadebedrag op tot ruim 70.000 euro. Zijn huwelijk liep in die periode onder meer op de klippen.
LEES OOK: CDA wil breder onderzoek naar fouten bij Belastingdienst: ‘Raakt kern van onze rechtstaat’
De aanpak van de Belastingdienst is volgens advocaat Groeneveld een overtreding en daarom is aangifte gedaan. “Voor strafrecht is het essentieel dat slachtoffers met opzet zijn benadeeld. De Belastingdienst heeft met de snoeiharde aanpak doelbewust het risico genomen dat onschuldige mensen gedupeerd zouden worden.”
Nieuw debat met Snel
Derikx hekelt vooral het feit dat de Belastingdienst in al die jaren niks van zich liet horen. Hij en zijn advocaat willen dat er recht wordt gedaan. “Er zijn levens verwoest”, doelt Derikx op de slachtoffers van de affaire.
Ondanks het kritische debat mocht staatssecretaris Snel van de Kamer blijven zitten. Voor het kerstreces komt er echter nog een debat met de bewindsman. Dit gaat over de dossiers die gedupeerde ouders van de Belastingdienst ontvingen, maar waar grote delen van waren zwartgelakt. Daar ontstond gisteren veel ophef over.