Het meest pijnlijke wat ik tegenkwam was dat ouders jarenlang als fraudeurs werden gezien en zelfs niet bij hun eigen vertrouwde omgeving terecht konden. ze werden zo in hun kern geraakt!
Bij de presentatie van het rapport sprak Chris van Dam de volgende woorden: ‘Voor ouders is het allerbelangrijkste dat hun schade gecompenseerd wordt. Er zijn excuses aangeboden maar het herstel is nog niet gerealiseerd’.
In het programma ‘De Verwondering’ kun je als je hieronder op de link klikt een boeiend vraaggesprek met Chris van Dam bekijken, voorzitter van de Parlementaire Onderzoekscommissie Kindertoeslagaffaire. Eerst vertelt hij over zichzelf, zijn huwelijk, zijn trouwringen, over hoe hij het leven ziet, wat hij gedaan heeft. Na 17 minuten vertelt hij over zijn rol in de toeslagaffaire en doet hier openhartige persoonlijke uitspraken (die recht doen aan wat de ouders hebben meegemaakt.)
Hier heeft Chris van Dam hele pijnlijke dingen gezien. Dat burgers geen bescherming genoten van de rechters. Dat mensen jarenlang als fraudeur werden gezien. Dat altijd over precedentwerking wordt gesproken omdat men bang is verantwoordelijkheid te nemen.
Hij is een warm voorstander van mediation. Een waardevolle manier om in verbinding te komen en zo conflicten op te lossen. Je legt dan contact met degene die je tegen komt. Je kunt heel veel bereiken als je je wapens laat zakken.
Eindverslag onderzoek kinderopvangtoeslag overhandigd
17 december 2020
Een vergissing bij een aanvraag werd al gauw als fraude gezien, waardoor ouders in de uitvoering ten onrechte gebrandmerkt zijn als opzettelijke fraudeurs. Dit verwijt treft niet alleen de uitvoering – specifiek de Belastingdienst/Toeslagen – maar ook de wetgever en de rechtspraak, aldus de commissie in haar eindverslag. “De schending van de rechtsstaat raakt iedere Nederlander”, zei Van Dam bij de overhandiging.
- Download het eindverslag ‘Ongekend onrecht‘
- Lees de toespraak van voorzitter Chris van Dam van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag bij de aanbieding van het verslag op donderdag 17 december 2020.
Grove inbreuk
Kabinet en parlement (de wetgevende macht) mogen het zich aanrekenen dat zij wetgeving hebben vastgesteld die spijkerhard was en die daardoor onvoldoende de mogelijkheid in zich had om recht te doen aan individuele situaties. De wetgeving had door het opdracht gevende ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op elk moment kunnen worden aangepast, als daarvoor de noodzaak was gevoeld. Maar dit is niet gebeurd. De uitvoerder – het ministerie van Financiën – heeft de kinderopvangtoeslag uitgevoerd als een massaproces. De groepsgewijze aanpak, de ‘alles-of-niets’ benadering en de wijze waarop ‘opzet/grove schuld’ werd gehanteerd, hebben grove inbreuk gemaakt op het rechtsstatelijke principe dat recht gedaan moet worden aan individuele situaties van mensen, schrijft de commissie.
Rechtspraak
Zonder zich te willen uitlaten over individuele rechterlijke uitspraken, constateert de commissie dat ook de bestuursrechtspraak jarenlang een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het in stand houden van de – niet dwingend uit de wet volgende – spijkerharde uitvoering van de regelgeving van de kinderopvangtoeslag.
Herhaling voorkomen
De commissie is gedurende haar werkzaamheden eerst met verbazing en uiteindelijk met diepe verontwaardiging tot het besef gekomen dat ouders jarenlang geen schijn van kans hebben gehad. Zij doet een dringend beroep op alle betrokken partijen om bij zichzelf te rade te gaan hoe in de toekomst herhaling kan worden voorkomen.
Antwoord op onderzoeksvragen
De opdracht van de commissie was na te gaan wat bewindspersonen wisten van de harde fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag, welke sturing zij daaraan hebben gegeven en waarom het zo lang heeft kunnen doorgaan. De harde aanpak van fraude is mede door bewindspersonen geïnitieerd. De politieke en ambtelijke top van de betrokken ministeries hadden echter lange tijd geen volledig beeld van de harde aanpak die werd gevolgd. In de loop der jaren hebben bewindslieden weliswaar verschillende signalen gekregen over de gevolgen van de fraudeaanpak en het toezicht bij de kinderopvangtoeslag, maar ernst en urgentie werden niet ingezien en oplossingen bleven lang uit.
Slechte informatievoorziening
De commissie constateert ook dat de informatievoorziening vanuit de rijksoverheid onvoldoende is. Op het hoogste niveau is de Tweede Kamer bij herhaling niet op tijd, onvolledig of onjuist geïnformeerd over de kinderopvangtoeslag. Achter de gebrekkige informatievoorziening gaat een tekortschietende informatiehuishouding schuil. Bij alle ministeries waar de commissie onderzoek van enige omvang heeft verricht, bleek de informatiehuishouding onvoldoende op orde. De commissie is van mening dat het op orde brengen van de informatiehuishouding een prioriteit moet zijn. Dat is nodig voor het goed functioneren van de ministeries, van de parlementaire democratie en van de controlerende functie van de media.
Ongekend onrecht
Wat veel ouders is overkomen, ziet de commissie als ongekend onrecht. Het oplossen van de problemen waarin ouders door toedoen van de overheid terecht zijn gekomen, werd lang niet gezien als noodzakelijk en is keer op keer vooruitgeschoven. Daarvoor zijn allerlei verklaringen te geven, zoals een al langer bestaande praktijk in de uitvoering die voor de rechter standhield, verantwoordelijkheden die zijn verspreid over meerdere ministeries, de oriëntatie op beleid en politiek in plaats van op de uitvoering en de vrees voor financiële, juridische of publicitaire consequenties. Deze verklaringen mogen volgens de commissie echter nooit een excuus zijn. Het heeft binnen de ambtelijke en politieke top te lang ontbroken aan personen die de ernst van de problemen inzagen en verantwoordelijkheid namen voor het geheel.
Diegenen die de moed hebben gehad om, tegen de stroom in, de vinger op de zere plek te leggen, verdienen groot respect, aldus de commissie.
Over de commissie
De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag is op donderdag 2 juli 2020 ingesteld om onderzoek te doen naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag in een bepaalde periode. De commissie verhoorde negentien getuigen en deskundigen onder ede en deed onderzoek op basis van openbare documenten en door de commissie gevorderde informatie. Er is een reconstructie gemaakt van gebeurtenissen die van belang zijn geweest voor het fraudebeleid bij de kinderopvangtoeslag.
- Meer informatie over de verhoren, onderzoeksvragen en samenstelling van de commissie vindt u op de commissiepagina.
Bekijk hieronder ook de video waarin commissievoorzitter Chris van Dam de bevindingen toelicht.
Kabinetsreactie op het rapport ‘Ongekend onrecht’
Nieuwsbericht | 15-01-2021 | 16:05
Het rapport ‘Ongekend onrecht’ toont een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse overheid. Door een samenspel van harde regelgeving, vooringenomen handelen en vooral door geen gehoor te geven aan noodsignalen hebben tienduizenden ouders en kinderen hun leven zien veranderen in een moeras van ellende. Het kabinet biedt hier excuses voor aan, aan alle gedupeerde ouders en hun kinderen: dit had nooit mogen gebeuren.
Het kabinet neemt daarom een fors pakket maatregelen om de gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag en hun kinderen sneller te helpen. Én om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Dat staat in de kabinetsreactie op het rapport van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK), die de ministerraad vandaag aan de Kamer heeft aangeboden.
Het kabinet schrijft in zijn reactie:
‘Het rapport van de POK maakt pijnlijk duidelijk dat er veranderingen nodig zijn. In het systeem van toeslagen, bij de Belastingdienst, bij Toeslagen en bij de betrokken ministeries. Het rapport noodzaakt dat we kritisch kijken naar het functioneren van de hele overheid. Want we willen niet dat het nog een keer zo misgaat.’
Een nieuwe start voor ouders en kinderen
Het kabinet wil allereerst de gedupeerde ouders en hun kinderen sneller helpen. Alle ouders die gedupeerd zijn door de harde ‘alles of niets’-uitleg van de wet of door de buitensporige fraudejacht krijgen 30.000 euro uitbetaald. We voeren overleg met schuldeisers om met hen afspraken te maken dat het bedrag ook ten goede komt aan ouders en niet direct volledig verdwijnt in aflossing van schulden. Daarnaast verruimt het kabinet de compensatieregeling en neemt het in samenwerking met gemeenten contact op met alle gedupeerde ouders om te kijken hoe zij geholpen kunnen worden met problemen die zijn ontstaan op het gebied van zorg, wonen, werken en schulden. Het kabinet bekijkt ook hoe het gedupeerde kinderen kan helpen een goede toekomst op te bouwen. Alles is erop gericht om de ouders en hun kinderen een nieuwe start in hun leven te bieden.
Het bestaande stelsel van toeslagen is onhoudbaar. Het vraagt heel veel van mensen die een toeslag nodig hebben en leidt tot onzekerheid over terugvorderingen en nabetalingen. Het brengt mensen in problemen. Het kabinet wil daarom zo snel mogelijk beginnen met de uitwerking van een nieuwe regeling voor kinderopvang, waarbij de verantwoordelijkheid voor de financiering niet langer bij de ouders ligt en de complexiteit wordt verminderd. Later zullen ook de andere toeslagen volgen. Het hervormen van het stelsel duurt jaren. Het is belangrijk om tijdens een langjarige stelselhervorming ook oog te houden voor een goede uitvoering van het bestaande toeslagenstelsel.
Echt luisteren
Het rapport van ‘Ongekend onrecht’ maakt duidelijk dat de overheid beter moet luisteren naar kritische geluiden van bijvoorbeeld ouders, advocaten, media en toezichthouders. Noodkreten van gedupeerde ouders werden bij de kinderopvangtoeslag te lange tijd niet opgepakt.
Het kabinet wil dat alle delen van de Rijksoverheid signalen over mogelijke problemen sneller oppakken, onder meer door nog meer gebruik te maken van burgerpanels en door de band tussen beleidsmakers en de uitvoering verder te versterken. Ook komt er meer aandacht voor de controle of wetten en regels goed werken in de uitvoering en worden die als dat niet zo is aangepast.
De overheid gaat daarnaast op zoek naar regels die in de praktijk hard uitpakken en mensen in de knel kunnen brengen. Regels zijn vaak te moeilijk, waardoor mensen onbedoeld de fout in gaan. Een foutje maakt iemand nog geen fraudeur.
Menselijke maat
Tegelijkertijd moet de dienstverlening bij alle onderdelen van de overheid beter. De Belastingdienst en Toeslagen breidt dit jaar het aantal plekken uit waar mensen langs kunnen komen met vragen en hulp. Het kabinet trekt extra geld uit zodat alle uitvoeringsorganisaties mensen beter kunnen helpen. Daarbij geldt het principe: Er is geen verkeerde deur. Mensen worden altijd op een begrijpelijke manier geholpen en niet ‘van het kastje naar de muur’ gestuurd.
Transparant
De POK is zeer kritisch over de informatievoorziening door de overheid. Ouders wisten vaak niet waarom hun toeslag werd stopgezet en de Tweede Kamer had grote moeite om de juiste informatie te krijgen.
Het kabinet wil hier radicaal verandering in brengen. De stukken die ten grondslag liggen aan een besluit van bewindslieden worden actief openbaar gemaakt. Het kabinet zal ook transparanter zijn bij het openbaar maken van stukken die zijn gemaakt voor intern beraad. In stukken voor intern beraad die naar de Tweede Kamer worden gestuurd, zullen persoonlijke beleidsopvattingen niet worden weggelakt.
De minister-president zal op korte termijn de besluitenlijst van de ministerraad publiceren, op de dag van de vergadering. Later wordt daar ook een geannoteerde besluitenlijst aan toegevoegd.
Als eerste stap publiceert het kabinet vandaag alle stukken die aan de ondervragingscommissie zijn geleverd vandaag op de website http://informatiepuntkinderopvangtoeslag.rijksoverheid.nl. De informatie die gaat over de problemen met de kinderopvangtoeslag is niet gelakt, op enkele vertrouwelijke stukken na.
Documenten
Kamerbrief met reactie kabinet op rapport ‘Ongekend onrecht’
Minister-president Rutte stuurt de reactie van het kabinet op het rapport ‘Ongekend onrecht’ van de Parlementaire …
Kamerstuk: Kamerbrief | 15-01-2021
Kabinetsreactie rapport “Ongekend onrecht” – samenvatting
- Kabinetsreactie rapport “Ongekend onrecht” – samenvatting
De overheid heeft veel ouders met een kinderopvangtoeslag groot onrecht aangedaan. Het is een
zwarte bladzijde in de geschiedenis van de overheid. De conclusies van de parlementaire
ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag vervullen ons met een diep gevoel van schaamte. Aan
alle getroffen ouders en hun kinderen bieden wij onze welgemeende excuses aan. Het onrecht dat
hen is aangedaan moet worden rechtgezet. Om herhaling te voorkomen en het vertrouwen in de
overheid te herstellen moet er veel veranderen. Dit mag nooit meer gebeuren.
Genoegdoening ouders
Ouders moeten genoegdoening krijgen. Dat is nu het belangrijkst. Herstel van vertrouwen in de
overheid begint daar. We zorgen ervoor dat ouders die in de problemen zijn gekomen door de
kinderopvangtoeslag ruimhartiger worden geholpen. We betalen € 30.000 aan alle ouders die
gedupeerd zijn door de harde regels en buitensporige fraudejacht. We maken afspraken met
schuldeisers zodat het bedrag niet direct volledig verdwijnt in aflossing van schulden. We bieden de
gedupeerde ouders ook aan te helpen als ze door ons andere problemen hebben gekregen. Alles is
erop gericht deze ouders en hun kinderen een nieuwe start in hun leven te geven.
Stoppen met toeslagen in huidige vorm
Het systeem van toeslagen moet helemaal anders. Het is nu te ingewikkeld. De risico’s liggen teveel
bij de mensen die de toeslag aanvragen. Als er iets verandert in hun leven, moeten mensen achteraf
te vaak en te veel terugbetalen. Daarnaast is de controle door de overheid om fraude te voorkomen,
doorgeschoten. Al bij kleine fouten konden mensen keihard worden gestraft. Het huidige
toeslagenstelsel willen we daarom aanpassen. Dat kan niet zomaar van de ene op de andere dag.
Het zal nog jaren duren, daar moeten we realistisch in zijn. In de tussentijd gaan we het huidige
systeem verbeteren om te voorkomen dat er nog een keer dingen zo ontzettend misgaan.
Leren van de praktijk: signalen serieus nemen
De overheid moet open staan voor wat er beter kan. Met signalen van ouders, hulpverleners en de
rechtspraak werd te weinig gedaan. Als de overheid geen oog heeft voor de praktijk, leert ze ook
niet van wat er misgaat. Daarom zorgen we ervoor dat ambtenaren en politici veel vaker spreken
met mensen uit de praktijk. We gaan beter kijken of regels wel uitpakken in het dagelijks leven zoals
ze zijn bedoeld.
Versterken dienstverlening van de hele overheid
Het moet makkelijk zijn om hulp te krijgen van de overheid. Wie informatie en uitleg wil, moet dat
krijgen. Als mensen vastlopen, komen er meer alternatieven. Via de telefoon en beeldbellen bij de
Belastingdienst en Toeslagen bijvoorbeeld. We gaan er ook voor zorgen dat mensen met vragen of
problemen op veel meer plekken langs kunnen komen voor hulp. Als ze niet bij het juiste loket zijn,
helpen we ze om het juiste loket te vinden zodat ze daar goed worden geholpen. Voor mensen in
schrijnende situaties heeft de Nationale Ombudsman aangegeven vaker direct in actie te willen
komen, als mensen er bij de uitvoeringsorganisatie of gemeente niet doorheen komen.
Wet- en regelgeving en de menselijke maat
De overheid moet streng zijn waar nodig en zacht waar het kan. De overheid is te vaak te streng
geweest als burgers geld moesten terugbetalen. Mensen moesten dan te snel teveel terugbetalen.
Daardoor kwamen ze in de problemen. In de toekomst gaat dat anders. Als mensen geld moeten
terugbetalen, krijgen ze dat zo snel mogelijk te horen. Ze krijgen de tijd en hulp die ze nodig hebben
om terug te betalen. Zo voorkomen we dat schulden enorm oplopen en mensen in grote problemen
komen. De overheid gaat op meerdere terreinen kijken of regels en wetten te streng zijn en mensen
in de problemen kunnen brengen. Dat doen we onder meer via burgerpanels. Regels zijn vaak te
moeilijk waardoor mensen onbedoeld de fout in gaan. Een foutje maakt iemand nog geen fraudeur.
We gaan beter kijken of iemand gewoon een fout heeft gemaakt of bewust de regels overtreedt.
Discriminatie en het gebruik van nationaliteit
De overheid heeft de tweede nationaliteit van burgers in risicosystemen gebruikt. Dat mag niet. De
Nederlandse overheid werkt voor iedereen. Iedereen die bij de overheid aanklopt, heeft recht op
een eerlijke behandeling. We gaan ervoor zorgen dat bij alle overheidsorganisaties wordt gecheckt
of nationaliteit niet verkeerd wordt gebruikt. Gegevens over dubbele nationaliteit zijn bij de
Belastingdienst uit de systemen verwijderd. Het opvragen van de nationaliteit van iemand om fraude
te onderzoeken is niet meer mogelijk. We gaan medewerkers trainen om verantwoord met
persoonlijke gegevens om te gaan. Discriminatie mag nooit meer voorkomen.
Openheid is de standaard, de basis op orde
De overheid moet meer en beter informeren. Het is voor de getroffen ouders heel moeilijk geweest
alle informatie te krijgen waar ze recht op hadden. Daardoor wisten zij vaak niet eens waarom hun
toeslag werd stopgezet. Ook ministers en de Tweede Kamer hadden niet alle informatie die nodig
was. Daardoor konden ze niet goed controleren wat er precies aan de hand was. De overheid moet
ook zelf haar informatie beter op orde krijgen. Over de kinderopvangtoeslag maken we alle stukken
openbaar die naar de ondervragingscommissie (POK) zijn gestuurd. We gaan stukken waar de
regering haar besluiten op baseert openbaar maken. In stukken die naar de Tweede Kamer worden
gestuurd, zullen voors en tegens van een besluit die in de voorbereiding zijn besproken, worden
vermeld. Er moet toezicht komen op hoe er met informatie wordt omgegaan.
Tot slot
Wat er is gebeurd, kunnen we niet terugdraaien. Daar bieden we onze excuses voor aan. Met de
maatregelen en de diepgevoelde erkenning van de veroorzaakte pijn hopen we bij te dragen aan de
verwerking van deze voor ouders en hun kinderen zware periode. We hopen stap voor stap het
vertrouwen in de overheid weer op te bouwen.
Om deze redenen heeft de minister-president het ontslag van het kabinet aangeboden aan de
Koning Publicatie | 21-01-2021
Parlementaire enquête fraudeaanpak gaat dieper dan commisie-Van Dam

De Tweede Kamer gaat de fraudeaanpak van uitvoeringsinstanties als de Belastingdienst en het UWV aan een parlementaire enquête onderwerpen. De enquête gaat dieper dan het parlementaire onderzoek naar de toeslagenaffaire. Dit meldt RTL Nieuws.
Onder ede
Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer tot haar beschikking heeft. Het Kamerbestuur stemde woensdag in met een enquête naar onder meer het gebruik van zwarte lijsten en extra controle op mensen met een dubbele nationaliteit. De getuigen die de enquêtecommissie oproept – ook ministers en staatssecretarissen – zijn verplicht om te verschijnen en onder ede verklaringen af te leggen.
Voor volgende zomer
Het onderzoek krijgt de naam ‘Fraudebeleid en Dienstverlening’ en neemt de werkwijze onder de loep van de Belastingdienst, het UWV, de IND en het Centraal Justitieel Incassobureau. Ook het Inlichtingenbureau, die voor gemeenten alle overheidsdata van bijstandsgerechtigden verzamelt en aan elkaar koppelt, wordt onderzocht. Directe aanleiding voor de enquête is de kinderopvangtoeslagaffaire en de onthullingen over zwarte lijsten bij de Belastingdienst. Het streven is de enquête nog voor zomer volgend jaar te houden. Meteen daarna vindt de aardgasenquête plaats naar de boringen en schade in Groningen.
Van Dam
De nieuwe parlementaire enquête volgt op de parlementaire ondervraging van de commissie-Van Dam naar de toeslagenaffaire (als gevolg waarvan het kabinet aftrad) en zal veel uitgebreider zijn. De commissie-Van Dam heeft bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar het selecteren op nationaliteit en de omgang met persoonsgegevens door de Belastingdienst.
Bron: RTL Nieuws
Gerelateerde artikelen
Boete voor Belastingdienst wegens ernstige overtredingen AVG
‘Fiscus zette duizenden mensen zonder bewijs op zwarte lijst’
Algoritme Belastingdienst selecteerde op inkomen
Zwarte lijst Belastingdienst was in strijd met de AVG
Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag
De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) heeft op 17 december 2020 haar eindverslag aangeboden aan Kamervoorzitter Khadija Arib. Dit verslag is gebaseerd de openbare verhoren die in november van dit jaar plaatsvonden en het onderzoek dat daaraan vooraf ging. De Kamerleden kunnen vervolgens op basis van deze bevindingen het debat aangaan met de verantwoordelijke bewindspersonen.
Aanbieding eindverslag
Lees het eindverslag van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.
Lees de toespraak van voorzitter Chris van Dam van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag bij de aanbieding van het verslag op donderdag 17 december 2020.

Verhoren
De verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie waren verdeeld over acht dagen. De commissie, die uit acht Kamerleden bestaat, verhoorde negentien personen. Alle verhoren zijn terug te kijken via Debat Gemist.
Maandag 16 november
- 9.30 uur: mevrouw M.E. González Pérez – Advocaat bij advocatencollectief Trias, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 12.30 uur: de heer A.T. Marseille – Hoogleraar Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 15.00 uur: de heer H.R. Blokpoel – Algemeen directeur Belastingen bij de Belastingdienst 2010-2016, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
Dinsdag 17 november
- 13.00 uur: mevrouw S.T.P.H. Palmen-Schlangen – Vaktechnisch coördinator Toeslagen bij de Belastingdienst 2016-2017, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
Woensdag 18 november
- 9.30 uur: de heer P.W.A. Veld – Directeur-generaal Belastingdienst 2010-2015, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 14.00 uur (aangepast tijdstip): de heer G.H. Blankestijn – Directeur Toeslagen bij de Belastingdienst 2011-2018 schriftelijke verklaring, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 18.15 uur (aangepast tijdstip): mevrouw A.C. Cleyndert – Directeur Toeslagen bij de Belastingdienst 2018-heden, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
Donderdag 19 november
- 9.30 uur: de heer M.J. Boereboom – Directeur-generaal Werk bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2013-2017, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 13.30 uur: mevrouw M.C. van Tuyll – Directeur Kinderopvang bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2016-heden, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 16.45 uur (aangepast tijdstip): mevrouw L. Mulder – Secretaris-generaal ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2016-heden, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
Vrijdag 20 november
- 9.30 uur: de heer J.J.M. Uijlenbroek – Directeur-generaal Belastingdienst 2017-2020 schriftelijke verklaring, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 13.30 uur: mevrouw M. Leijten – Secretaris-generaal ministerie van Financiën 2013-2019, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
Maandag 23 november
- 9.30 uur: de heer F.H.H. Weekers – Staatssecretaris van Financiën 2010-2014, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 14.00 uur (aangepast tijdstip): de heer E.D. Wiebes – Staatssecretaris van Financiën 2014-2017, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 18.00 uur (aangepast tijdstip): de heer L.F. Asscher – Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2012-2017, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
Woensdag 25 november
- 9.30 uur: mevrouw T. van Ark – Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2017-2020, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 13.00 uur: de heer M. Snel – Staatssecretaris van Financiën 2017-2019, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
Donderdag 26 november
- 9.30 uur: de heer W.B. Hoekstra – Minister van Financiën 2017-heden, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag
- 13.15 uur (aangepast tijdstip): de heer M. Rutte – Minister-president 2010-heden, kijk terug via Debat Gemist, lees hier het verslag

“De grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden”
Deze uitspraak deed Cris van Dam, de voorzitter van de Parlementaire Onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag, in zijn toespraak bij de presentatie van het verslag van hun onderzoek.
“Wij hebben ons rapport de titel ‘Ongekend onrecht’ meegegeven. Ongekend omdat getroffen ouders jarenlang niet gezien zijn in wat hen is aangedaan. Ongekend gelet op de omvang van de schade die hen is aangedaan.
Als commissie constateren wij dat er sinds de invoering van de kinderopvangtoeslag meerdere momenten zijn geweest waarop bewindspersonen en de ambtelijke top andere keuzes hadden kunnen maken, waarmee disproportionele gevolgen voor ouders hadden kunnen voorkomen, verminderd of gerepareerd.”
De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) heeft op 17 december 2020 haar eindverslag aangeboden aan Kamervoorzitter Khadija Arib. Dit verslag is gebaseerd de openbare verhoren die in november van dit jaar plaatsvonden en het onderzoek dat daaraan vooraf ging.
Lees hier de volledige toespraak en het eindverslag: