Kindertoeslagaffaire

Over deze site

ONZE SCHADE MOET EERLIJK HERSTELD WORDEN

‘ Problemen rondom de toeslagen? Die kwamen toch alleen voor bij kinderopvanginstellingen? Had ik zelf iets verkeerd gedaan waardoor ik altijd achtervolgd werd door de overheid. Voor mij was het een gegeven. Er zou nooit duidelijk worden welke impact het hebben van financiële zorgen op ons gezin heeft gehad. Ik had al geaccepteerd dat ik nooit meer iets zou kunnen opbouwen, dat alles me kon worden afgepakt en dat ik op geen enkele manier nog invloed kon uitoefenen op de vorm en inhoud van mijn leven. 

Tot ik op een dag per toeval een item op het journaal zag over het rapport ‘Ongekend Onrecht’, wat het toenmalige kabinet had doen vallen. Alsof het zo moest zijn, zag ik vlak daarna een artikel in de krant. Over een vrouw die in de toeslagenaffaire terecht was gekomen. Uit angst voor afwijzing toch een paar weken laten liggen op mijn bureau. Een afwijzing zou ik niet aankunnen. Ik was in al die jaren zo aan mezelf gaan twijfelen. Ik besloot me toch aan te melden, maar durfde eigenlijk niet te geloven dat ik ooit erkenning zou krijgen. Tot ik dat ene verlossende telefoontje kreeg op 30 april 2021: “Mevrouw, u bent officieel als gedupeerde aangemerkt”.’

Hier begint voor mij Paula Bouwer, (63 jaar, 15 jaar ondernemer en alleenstaande moeder van 4 kinderen) haar levensmissie: het verkrijgen van gerechtigheid voor de ouders en kinderen die vermorzeld zijn geraakt. Onschuldige slachtoffers van de toeslagenaffaire.

Wat mij opviel is dat er doelbewust aangekoerst lijkt te worden op zo min mogelijk schade uitkeren. Dit voelt volkomen misplaatst aan.

Informatie over de toeslagenaffaire verzamelen

Doel van deze site is om een centrale plek te maken waar alle ontwikkelingen en onderzoeksinformatie rondom de toeslagenaffaire te vinden is.  Zo kan er eindelijk een onafhankelijk beeld geschetst worden van deze grote schending van mensenrechten.

Daarnaast roept ze gedupeerde ouders op om – net als zij – de schaamte opzij te zetten en hun verhaal te delen.

Zodat duidelijk wordt wat het betekent om slachtoffer te zijn, en wat de enorme impact is die dat heeft op je leven en toekomst.

Hier lees je een aantal verhalen van slachtoffers. https://kindertoeslagaffaire.nl/verhalen/

Voor alle betrokkenen wil zij:

Doelstellingen van deze website

Voor dit alles is financiering nodig. Daarom heeft Paula Stichting Herstel Ongekend Onrecht opgericht. Wil je een donatie doen? Dat kan hier

Daarnaast wil Paula slachtoffers van de toeslagenaffaire interviewen. Dat ze hiermee veel vraagt van de gedupeerden realiseert ze zich maar al te goed. ‘Het vergt ontzettend veel moed om je schaamte opzij te zetten en de angst om veroordeeld te worden op social media los te laten. Ik durfde het tot voor kort ook niet. Maar wij zijn ten onrechte vermorzeld, verdrukt en kapot gemaakt door de overheid. Dat moet goedgemaakt worden en mag nooit meer gebeuren.’

Alles en iedereen heeft ons in de steek gelaten

Inmiddels is er erkenning van de rechterlijke macht dat er fouten zijn gemaakt. Dat er sprake is van racisme. Dat iedereen weggekeken heeft. De rol van Gemeenten is veel groter dan we weten. Dit geldt ook voor de Raad van State, de Eerste Kamer, Hoge Raad, Autoriteit Persoonsgegevens en de Nationale Ombudsman.

Maar de opgelopen schade afrekenen met 2,72 per dag, zoals nu gebeurt, is gewoonweg vernederend. Gezinnen zijn door de overheid in een jarenlange en onmenselijke stress-situatie terecht gekomen.

Mensen zijn hun huizen, bezittingen, vermogen, toekomst, gezondheid en in sommige gevallen zelfs hun kinderen kwijtgeraakt. Sommigen zijn het land ontvlucht. En er zijn ouders en kinderen die ten einde raad zelfmoord hebben gepleegd.

Onze hele leven ruineren en dan zo min mogelijk schade uitbetalen? Is dit ruimhartig en snel? Is dit ons Nederland?

Paula: ‘De overheid wil de echte schade niet uitbetalen. Alle wegen naar een fatsoenlijke afhandeling worden ons ontnomen. Onze dossiers krijgen we na drie jaar. De hoeveelheid bezwaren zijn gigantisch groot. De afhandeling duurt jaren. Er moet iets gebeuren om het herstel te versnellen. Het kan veel sneller, maar de wil om onze schade zowel immaterieel als materieel te betalen en dit ook voor onze kinderen, lijkt er niet te zijn.  Onacceptabel! En er moet duidelijk gemaakt worden waarom dat zo is. Deze site gaat straks hopelijk de verhalen vertellen van ouders die de media niet wil horen, waar de Belastingdienst niet naar kan of wil of luisteren. Van ouders die zelfs door hun eigen familie, vrienden, partners en kinderen niet werden geloofd. Omdat iedereen dacht; dit soort dingen gebeuren niet in Nederland.

Ik heb inmiddels ontzettend veel mensen gesproken. Onvoorstelbaar wat er met onze gezinnen is gebeurd. Naar mijn schatting 80% alleenstaande moeders met een achtergrond van Surinaamse, Turkse, Marokkaanse, of uit Curacao, Bonaire, St. Maarten. In elk geval met roots uit een ander land. En wanneer dit niet het geval is, dan heeft een kwaadwillende buurman, familielid een rol gespeeld. We staan op zwarte lijsten, maar weten niet hoe we erop gekomen zijn, waar de informatie gedeeld is, en hoe we eraf komen. De gevolgen hiervan worden weggewuifd. Een schade van 375 euro staat ervoor.

Deze inzichten daar kan ik soms niet van slapen. Ik hoop op hulp. Zodat dat alles wat nog niet is opgepakt door de overheid, alsnog duidelijk op het netvlies komt van onze regering en de Belastingdienst.’

DIT MOET VERTELD WORDEN!

De verhalen van de toeslagenslachtoffers hebben zich afgespeeld over een periode van jaren en zijn hierdoor complex en bovenal zeer persoonlijk. Toch deelt ook Paula nu haar verhaal. Je leest haar verbijsterende relaas hier.

Vertel

Ik luister graag naar wat jij meegemaakt hebt. Wil je iets weten? Hoe kan ik je helpen? 

PERS

Ik hebben veel contact met ouders en kinderen, advocaten, ministeries, UHT.

Momenteel studeer ik onderzoeksjournalistiek bij Open Eyes Institute for Investigative Journalism in Amsterdam. Ik specialiseer mij in de Toeslagaffaire en de gevolgen ervan voor ouders en kinderen.

Bel 06 53697900 of stuur me een Whatsapp bericht. 

Bedankt alvast!

Groeten,

Paula Bouwer

 

8 MAART 2023

Op Internationale Vrouwendag woensdag 8 maart 2023 organiseer ik, samen met adviseur Daniel Schepers een demonstratie bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen, Graadt Roggenweg 500 in Utrecht (vlakbij het station). 

Tijd: 10.00 tot 14.00 uur

Veel moeders en kinderen, advocaten zullen aanwezig zijn en vertellen welke rol de affaire heeft betekend in hun leven, als vrouw. Meer informatie volgt.

Wil je ook komen? Stuur me dan een email: info@kindertoeslagaffaire.nl

VRIJWILLIGER

Al onze activiteiten doen we op vrijwillige basis. Kennis is belangrijk! Delen is belangrijk! Samen doen is belangrijk!

Ondersteuning op juridisch vlak is altijd welkom!