Kindertoeslagaffaire

Ministerie doet aangifte tegen ambtenaren wegens toeslagenaffaire

Het ministerie van Financiën heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) wegens mogelijke misdrijven waaronder ‘beroepsmatige discriminatie’ in de beruchte toeslagenaffaire. Het OM zal kijken naar het werk van twee fraudeteams en de directie van de afdeling Toeslagen tussen 2013 en 2017.
ANP19 mei 2020, 13:33

Staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Financiën) en Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) staan de pers te woord over de toeslagenaffaire naar aanleiding van de presentatie van het eindrapport van de commissie-Donner.BEELD ANP
De aangifte komt op advies van de externe strafrechtadvocaat Hendrik Jan Biemond die onderzocht of het ministerie verplicht is aangifte te doen wegens het handelen van de teams. Dat Financiën dat doet, is ‘ingrijpend’, zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). “Ik realiseer me dat deze aangifte een grote impact heeft op de gedupeerde ouders en de medewerkers van de Belastingdienst. Maar het advies van mr. Biemond is helder: het is belangrijk dat het Openbaar Ministerie hiernaar kijkt.”
Het gaat naast beroepsmatige discriminatie om ‘knevelarij’, een ambtsmisdrijf waarbij een ambtenaar bewust ten onrechte geld opeist. De harde fraudeaanpak die de Belastingdienst enkele jaren terug hanteerde zorgde ervoor dat vele honderden ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen onterecht als fraudeur zijn behandeld. Sommige gedupeerden kwamen daardoor in grote financiële problemen. Toenmalig staatssecretaris Menno Snel trad eind vorig jaar op wegens de affaire.
Of individuele ambtenaren in de problemen komen, is nog niet duidelijk. ‘In zijn advies benadrukt Biemond dat zijn advies niets zegt over de strafwaardigheid van het gedrag van specifieke personen,’ schrijft het ministerie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *