Kindertoeslagaffaire

Klokkenluider Pierre Niessen

Klokkenluider: Belastingdienst negeerde interne misstanden jarenlang
De Belastingdienst heeft jarenlang interne meldingen van misstanden bij de behandeling van burgers genegeerd. Een medewerker die aankaartte dat in strijd met de wet werd gehandeld en rechten van burgers werden geschonden, kreeg tot op het hoogste ambtelijk niveau geen gehoor.
Redactie13 november 2019, 07:05

Beeld anp

De inmiddels gepensioneerde medewerker legt zijn verhaal nu voor aan de Tweede Kamer, melden Trouw en RTL Nieuws. Pierre Niessen (68) heeft een brandbrief overgedragen en een dossier overgedragen met daarin vooral e-mailverkeer tussen hem, collega’s en de hoogste bazen bij de Belastingdienst.

Uit de stukken zou blijken dat de Belastingdienst bij zeker 40.000 mensen ten onrechte geld terugvroeg, hoewel zij volgens de wet recht hadden op uitstel van betaling omdat bijvoorbeeld hun bezwaar nooit behandeld werd. Niessen werkte van 2014 tot en met 2016 als behandelaar van bezwaren van burgers bij de afdeling Invordering van de Belastingdienst/Toeslagen. Nadat de Belastingdienst aan 40.000 mensen verleend uitstel plotseling introk, kreeg hij massaal bezwaarbrieven binnen. Hij kreeg vervolgens de opdracht om deze niet te erkennen. Burgers kregen zo niet de kans om gehoord te worden. Hoewel Niessen meerdere keren en op verschillende niveaus aan de bel trok, werd hij niet gehoord.

Toeslagen

De Belastingdienst keert jaarlijks aan 80 procent van de huishoudens geld uit, onder meer in de vorm van huur- en zorgtoeslag en kindregelingen. In ruim de helft van de gevallen moet de fiscus achteraf bijbetalen of geld terugvorderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CBP).

Niessen treedt naar buiten, aldus Trouw, vanwege recente berichtgeving over gedragingen van de Belastingdienst in verband met de kinderopvangtoeslag. Daarbij werd de wet overtreden door toeslagen stop te zetten zonder bewijs en bezwaren niet te behandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *