Kindertoeslagaffaire

Jason Clare laat Scott Morrison, de voormalige regering, los over de schuldenlast

Jason Clare laat Scott Morrison, de voormalige regering, los over de schuldenlast

Scott Morrison en andere hooggeplaatste figuren uit de schuldensector zullen het rampzalige plan ‘de rest van hun leven’ op hun geweten hebben, zegt Labour.

Minister van Overheidsdiensten Bill Shorten heeft de voormalige regering en hoge ambtenaren zwaar bekritiseerd na de publicatie van het Robodebt Royal Commission-rapport. “Commissaris Holmes heeft ons een rapport gegeven over het Robodebt-schandaal, dat naar mijn mening, samengevat, aantoont dat de vorige regering en hoge ambtenaren de natie en haar burgers vier en een half jaar lang in de kijker hebben gezet”, zei de heer Shorten tijdens een mediaconferentie. “Ze hebben vier en een half jaar lang het vertrouwen van de natie en haar burgers geschonden met een onwettig plan dat de federale rechtbank het slechtste hoofdstuk van het openbaar bestuur heeft genoemd.” Als u of iemand die u kent hulp nodig heeft: Lifeline: 13 11 14 Beyond Blue: 1300 22 4636 Kids Helpline: 1800 55 1800

Scott Morrison en de andere ministers en bureaucraten die verantwoordelijk zijn voor de illegale schuldenregeling zullen “de rest van hun leven hiermee op hun geweten moeten leven”, zegt een hoge minister van Arbeid.

Minister van Onderwijs Jason Clare zei dat de koninklijke commissie voor schulden duidelijk had gemaakt dat de voormalige coalitieregering en haar hoge ambtenaren al eind 2016 wisten dat het systeem verkeerd was, “en toch bleven ze doorgaan”.

Hij viel Peter Dutton ook aan vanwege zijn gebrek aan empathie in het licht van de bevindingen en zei dat de oppositieleider “alle empathie van een rots” had.

Commissaris Catherine Holmes presenteerde vrijdag haar bevindingen en beschreef het plan – waarbij onjuiste geautomatiseerde schuldkennisgevingen werden verzonden op basis van het gemiddelde inkomen van honderdduizenden Australiërs – als “een grof en wreed mechanisme, noch eerlijk, noch legaal, en het zorgde ervoor dat veel mensen voelen zich criminelen”.

Scott Morrison bleek gedeeltelijk verantwoordelijk te zijn voor het ‘wrede en grove’ robodebt-plan.  Foto: NCA NewsWire / John Gass

Scott Morrison bleek gedeeltelijk verantwoordelijk te zijn voor het ‘wrede en grove’ robodebt-plan. Foto: NCA NewsWire / John Gass

Naast haar 57 aanbevelingen in het bijna 1000 woorden tellende rapport is er een verzegeld gedeelte dat zij rechtstreeks aan de strafrechtelijke en civiele autoriteiten heeft overhandigd, waarin verdere actie tegen bepaalde personen wordt aanbevolen.

Ze heeft het niet ingediend om de zaken niet te schaden, maar premier Anthony Albanese zei dat hij juridisch advies zocht over de vraag of het ooit zou kunnen worden vrijgegeven.

In haar openbare rapport had mevrouw Holmes vernietigende kritiek op de voormalige ministers Scott Morrison, Stuart Robert, Alan Tudge en Christian Porter, die allemaal op een gegeven moment toezicht hadden op het plan.

De heer Morrison, de heer Robert en de heer Tudge hebben allemaal verklaringen afgelegd nadat de bevindingen openbaar waren gemaakt.

De heer Morrison – voorheen minister van Sociale Zaken – zei in zijn verklaring dat hij elk van de bevindingen krachtig verwierp “die kritiek hebben op mijn betrokkenheid bij het goedkeuren van het plan en nadelig voor mij zijn”.

“Ze hebben ongelijk, zijn niet onderbouwd en worden tegengesproken door duidelijk schriftelijk bewijsmateriaal dat aan de Commissie is voorgelegd”, aldus Morrison.

De heer Morrison is de enige van de vier voormalige ministers die nog in het parlement zit.  Foto: NCA NewsWire / Gary Ramage

De heer Morrison is de enige van de vier voormalige ministers die nog in het parlement zit. Foto: NCA NewsWire / Gary Ramage

De heer Clare vertelde Sky News dat de heer Morrison nooit zou kunnen ontsnappen aan de impact die zijn acties hadden op de mensen die bij het plan betrokken waren.

“Dit waren niet slechts een of twee gevallen, dit waren een half miljoen Australiërs,” zei de heer Clare.

“Belastingbetalers moesten meer dan een miljard dollar uitgeven om deze puinhoop op te lossen. Dit alles had voorkomen kunnen worden als ze om juridisch advies hadden gevraagd, of als ze zich menselijk waren gaan gedragen nadat ze rekeningen hadden gestuurd naar mensen die ze niet kenden.

‘Het enige dat je onlangs van Peter Dutton kreeg, was de empathie van een rots.’

Minister van Onderwijs Jason Clare zei dat Morrison en andere voormalige ministers 'de rest van hun leven' een schuld op hun geweten zouden hebben.  Foto: NCA NewsWire / Brendan Read

Minister van Onderwijs Jason Clare zei dat Morrison en andere voormalige ministers ‘de rest van hun leven’ een schuld op hun geweten zouden hebben. Foto: NCA NewsWire / Brendan Read

De heer Dutton gaf zaterdag toe dat er “fouten” waren gemaakt door “individuen” die bij het plan betrokken waren, maar waarschuwde voor een “proces door de media” over de bevindingen van de koninklijke commissie.

‘Ik moet waarschuwen voor de vrolijkheid van de premier en Bill Shorten. Bill Shorten heeft in het vragenuur geprobeerd deze kwestie te politiseren en … hij is een politiek dier. Hij heeft elke gelegenheid aangegrepen om deze kwestie te (politiseren)”, vertelde de heer Dutton zaterdag op de LNP-staatsconferentie in Brisbane.

De heer Clare verwierp zondag de beweringen dat de regering het schandaal had gepolitiseerd.

“Mensen stierven. Het leven van mensen werd verwoest… Ik denk dat dit het juiste gebruik is van een Koninklijke Commissie. Er is vastgesteld dat dit verkeerd was. Er wordt vastgesteld dat de regering de wet vier en een half jaar lang heeft overtreden. Ze behandelden Australiërs als oplichters, het bleek dat het de regering was die de wet overtrad.”

Greens Housing-woordvoerder Max Chandler-Mather zei dat het rapport van vrijdag sprak over een “breder probleem rond de manier waarop uitkeringsgerechtigden vaak worden behandeld door federale overheden”.

“Ik denk dat in de toekomst hopelijk een deel van de structurele verandering die hieruit voortkomt, bestaat uit het erkennen van de rol van de overheid in deze situatie voor mensen die in wanhopige armoede leven, door hen een goed vangnet te bieden en hen niet als criminelen te behandelen”, zegt hij. vertelde Sky News.

“In de toekomst moeten we kijken naar het verhogen van de inkomenssteun boven de armoedegrens. We moeten een aantal van de agressieve incassoprocedures versoepelen en mensen het voordeel van de twijfel geven.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *