Kindertoeslagaffaire

Hoe burgers vechten tegen de overheid: een oneerlijk gevecht van burgers tegen de overheid – NPO podcast: ‘In gevecht met de overheid’

13 januari 2022

Hoe wordt ons land bestuurd? Burgers komen bij de Raad van State terecht na een conflict bij een gemeente, waterschap of met een andere overheidsinstelling. De rechters staan aan de kant van de overheid en zijn niet zelden oud-bestuurders. Bij toeslagenouders die bezwaar aantekenden tegen hun onterechte terugbetaling van ontvangen toeslagen en daarna de stap naar de bestuursrechters maakten, verloren hun rechtszaak terwijl alle stukken overduidelijk wel hun gelijk aantoonden. Daarna gebeurde ditzelfde ook nog bij de Raad van State. De mens achter de rechtsvraag wordt vergeten. De overheid heeft veel meer middelen om een rechtszaak te winnen. Als burger sta je er alleen tegenover een machtige overheid, die een oneindige hoeveelheid geld gebruikt om de duurste advocaten in te huren en een lange adem heeft. Recht is geen recht. De rechtsmiddelen worden op een oneerlijke manier ingezet. Dit levert logischerwijs heel veel frustratie op.

Wat kun je bereiken bij de Raad van State? Veel mensen denken dat de Raad van State over de inhoud gaat. Ze kijkt alleen of een beslissing op juiste gronden is genomen en op basis van wetten en regels tot stand is gekomen. Dat leidt tot heel veel frustratie bij mensen, want er wordt alleen naar regeltjes gekeken. (Noot redactie Paula: persoonlijk heb ik ook hier ervaring mee. De gemeente kent het spel erg goed en weet dat rechters op hun hand zijn. Er worden valse documenten ingebracht, je hebt als burger enkele minuten spreektijd en de gemeente heeft vaak het voordeel van de twijfel).

Het is erg moeilijk voor overheidsinstellingen om fouten toe te geven. Ego’s spelen een rol. Gezichtsverlies moet kost wat het kost voorkomen worden. En het uitbetalen van de dan ontstane schade is al helemaal uit den boze. Veel dure advocaten worden ingezet om het ongelijk van de overheid weg te poetsen en een weg wordt ingeslagen om fouten af te dekken. De overheid zet alles op alles. Het is een juridisch arena. Als je al aangegeven hebt, dat je fout zit, handel daar dan naar. Bij de toeslagenaffaire was de behandeling disproportioneel.

De Dag – Beluister #1013 – De oneerlijke strijd tussen burger en overheid | Podcasts | NPO Radio 1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *