Kindertoeslagaffaire

Allen & Overy-partner Hendrik Jan Biemond stapt op

Hendrik Jan Biemond Foto: Peter Boer/De Beeldunie

Hendrik Jan Biemond, een van de bekendste corporate-strafrecht-specialisten van Nederland en tot voor kort partner bij Allen & Overy, is in stilte gestopt als advocaat. ‘Ik vond het na bijna dertig jaar tijd geworden eens na te denken over iets nieuws. Dat doe ik nu’, laat Biemond (54) desgevraagd weten vanuit zijn vakantiehuis in Italië.

Eerder deze maand blijkt de raadsman en voormalig officier van justitie vertrokken te zijn als partner van Allen & Overy (A&O). Hij staat sindsdien ook niet meer vermeld op de website van het advocatenkantoor. Het bedrijf heeft publiekelijk geen melding gemaakt van zijn opstappen.

Het vertrek van Biemond wordt bevestigd door zijn ex-collega, A&O-partner Arnold Croiset van Uchelen. ‘Hendrik Jan heeft besloten zijn toga aan de wilgen te hangen. Binnen ons kantoor is hij vervangen door Patrick Ploeger, die begin dit jaar de overstap maakte van De Brauw’, antwoordt Croiset van Uchelen op vragen van het FD.

Met zijn vertrek bij A&O lijkt Biemond de deur voor de advocatuur definitief achter zich dicht te trekken, aangezien hij zich tegelijkertijd heeft laten uitschrijven als advocaat bij de Nederlandse orde van advocaten.

 

Clickfondszaak

Als advocaat verdedigde Biemond eind jaren negentig de van beursfraude verdachte effectenhandelaar Eddy Swaab. Swaab was een van de hoofdverdachten in de Clickfondszaak, een omvangrijk onderzoek van justitie naar financiële fraude op de Amsterdamse effectenbeurs. Justitie wist in deze beursfraudezaak uiteindelijk maar weinig van de verdenkingen te bewijzen. In 2002 verruilde Biemond zijn advocatentoga voor die van officier van justitie. In zijn nieuwe rol hielp hij het OM af van het ‘Clickfondstrauma’, door als zaaksofficier de voormalige Ahold-bestuurders Cees van der Hoeven, Michiel Meurs en Jan Andreae veroordeeld te krijgen.

Na ruim vijf jaar bij het OM keerde hij terug in de advocatuur en werd partner bij Allen & Overy. In die rol stond hij grote bedrijven bij die in aanraking kwamen met justitie. Recent was dat nog supermarktconcern Jumbo, na de arrestatie van hun ceo Frits van Eerd in september 2022.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd Biemond gekozen als gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam. Oud-advocaat en voormalig Groen Links-senator Britta Böhler zei dat ze haar ex-collega wel zou zien zitten als minister van Justitie. Biemond was voor de eeuwwisseling Böhlers stagiair op de afdeling ondernemingsrecht van het advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke, de voorloper van Allen & Overy. In reactie op zijn opstappen zegt zij zich hem te herinneren als ‘een héél scherpe jurist, die altijd zijn eigen weg ging. Dat blijkt ook nu weer’.

 

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1476918/allen-overy-partner-hendrik-jan-biemond-stapt-op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *