Kindertoeslagaffaire

Advocaten stappen uit overleg

Maandag 24 april 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Advocaten van toeslagenouders stappen uit overleg met compensatieorganisatie

Door onze nieuwsredactie

03 apr 2023 om 07:24Update: 21 dagen geleden

696 reacties

Advocaten van slachtoffers van het Toeslagenschandaal zijn uit het overleg gestapt met de organisatie die de compensatie van de gedupeerde ouders moet regelen. Volgens de advocaten zit het overleg vast en komen er maar geen oplossingen voor de “grote knelpunten” in het slepende dossier.

Dat meldt een woordvoerder van de Nederlandse orde van advocaten (NovA) aan NRC. Het afgelopen anderhalf jaar vond regelmatig overleg plaats tussen NovA en de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), de organisatie die de compensatie moet regelen. De advocaten zien geen enkele vooruitgang. “Ze hebben de boel gewoon laten vastlopen”, zeggen ze tegen de krant.

Met de hersteloperatie wil de overheid de tienduizenden ouders compenseren die gedupeerd zijn door het Toeslagenschandaal. Vele duizenden ouders hebben bezwaar gemaakt tegen de besluiten van UHT. De verwerking van deze klachten verloopt volgens de advocaten traag. In dit tempo zou het nog zeker twaalf jaar duren voordat alle bezwaren zijn verwerkt.

Zie ook Compensatie ouders toeslagenaffaire kan volgens gemeenten tot 2030 duren

 

Advocaten waarschuwden eerder al voor ‘nieuwe affaire’

De advocaten zeiden in het najaar al een “nieuwe affaire” te vrezen omdat de UHT het werk en de druk niet aankan. Ze hebben het gevoel dat de organisatie niet luistert naar wat de advocaten en de slachtoffers zeggen. Ook ontbreken er met regelmaat stukken in de dossiers over de ouders die de advocaten vertegenwoordigen.

Het ministerie van Financiën laat aan NRC weten dat het overleg “tijdelijk is opgeschort”. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat het kabinet “op korte termijn” met een verbeterde aanpak wil komen. Het derde kabinet Rutte trad af vanwege het Toeslagenschandaal.

De UHT zelf gaf eerder al aan dat de trage besluitvorming onder meer wordt veroorzaakt door personeelskrapte en het grote aantal aanvragen. Het lukt de organisatie niet om zich te houden aan de wettelijke termijn voor besluiten. “En dat zal ook zo blijven”, zeiden vertegenwoordigers van de UHT onlangs.

Volg het toeslagenschandaal

Ouders toeslagenschandaal verlaten uit protest tribune in Kamer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *